5. 4. 2010

Riot Grrrlz: Dívčí vzpoura v NoD (8. 4.)

Bouřit se je správné, a pokud to někomu jde líp v kolektivu, tak pro takové jsme připravili v Roxy NoD cyklus VZPOURA V NoD! Ve čtvrtek (8. 4., 20.00) se koná první večer, na který srdečně zvu. Tyhle dny ležím permanentně ve fanzinech s komiksovými dívkami, bytem zní hardcore a postpunk a z dokumentů ve spravedlivém hněvu provolávají vzrušené ženské hlasy emancipační, či přinejmenším pořádně naštvaná hesla, neboť večer má téma RIOT GRRRLZ: DÍVČÍ VZPOURA.

Ať už byla východiskem hudba, anebo společenská rezistence, rodokmen vzpurných dívek dal vzniknout muzice, která je mi občas nesmírně blízká – od nejstarších nahrávek londýnských The Slits zachycených na Peel Sessions (1977) přes všechny ty „pravé riot grrrlz“ Bikini Kill, zrádkyni Courtney Love až k svaté trojici a dokonalé bigbítové mašině Sleater-Kinney, až k warriorkám nového milénia, Peaches a Beth Ditto. Pokud je to i vaše muzika, přijďte do NoD – bude zásadní filmový dokument Don´t Need You, klipy, hudba, řeči, snad i z publika. Na afetrparty u baru bude mixovat hudbu ženských kapel Johana z Kazet. Na facebooku se na tu extra událost zatím přihlásilo přes sto lidí, což mě docela konsternuje.


Mladé dámy, které se rozhodly vzít osud do vlastních rukou, nepřivítala mužská punková scéna s otevřenou náručí. Vulgaritu, kterou pankáči měli vyhrazenou pro establishment, zažily zblízka i dívky. Potyčky se neomezily na ideová prohlášení: jsou svědectví, podle nichž kluk, který se dopustil výroku „tenhle punk je jenom výmluva pro hnusný holky, který si taky chtěj něco užít“, prchá ze sálu pronásledovaný rojem ječících dívek. "



Riot songs, oblíbené názvy

Rebel Girl (Bikini Kill)

Mind Your Own Business (Delta 5)

I Wanna Be Your Joey Ramone (Sleater-Kinney)

God Is A Number (Sleater-Kinney)

Suck My Left One (Bikini Kill)

Oh Bongade Up Yours (X Ray Spex)

Fairytale In The Supermarket (The Raincoats)

All Hands On The Bad One (Sleater-Kinney)

Do You Always Dress Like That In Front Of Other People's Boyfriends?(Mambo Taxi)

The Day the World Turned Dayglo (X Ray Spex)

Germfree Adolescents (X Ray Spex)

Dance of Hopping Mad (The Raincoats)

Fuck Your Heart (Huggy Bear)

Fuck Yr. Fans (Bratmobile)

I Like Fucking (Bikini Kill)

Donating My Body to Science (Heavens To Betsy)

Waitress Hell (Heavens To Betsy)

I Love You, You Little Crocodile (Bratmobile)


Žádné komentáře:

Okomentovat