3. 2. 2011

Váš obývák, médium 2011!

Už vám nějaký váš oblíbený filmař nabídl, že můžete u sebe doma uspořádat premiéru jeho nového filmu? Představte si to: v předsíni se zouvají známí a hosté zaregistrovaní přes web, někdo donesl lahev, jiní napekli a vy pro pětadvacet hostů uvádíte novinku Davida Finchera nebo Marjane Satrapi.

V budoucnu je to docela dobře možné. Domácím projekcím po celém světě teď podal ruku legendární nomádský kronikář nezávislé scény Vincent Moon. Francouz, kterého hostila i Letní filmová škola, vloni natočil (po filmech s Arcade Fire, R. E. M., Grizzly Bear a stovkou dalších) padesátiminutový snímek Ostrov (An Island) s dánským indie-orchestrem Efterklang.

Moon a Efterklang dávají po dva měsíce film k dispozici všem, kteří ho chtějí uvést na „private-public screening“, tedy soukromě-veřejné projekci. Je to tak, přihlásit se můžete i vy, stačí splnit jednoduchá „povinná pravidla“: vstup musí být volný, akce veřejná a kapacita aspoň pět lidí.

Letos v únoru a březnu se tedy konají stovky spontánních „premiér“ od Petěrburgu po Phoenix, od Bombaje po Miláno, od Ružomberku po mexické Azcapotzalco. Promítá se v bytech, kavárnách, ve školách, na stěny budov. V Atlantě je jako místo projekce označena kozí farma. O absolutní premiéru se soutěžilo s časopisem Wired: vyhrál chlapík z lotyšského města Cesis starého osmset let.

Česko zatím boduje dvakrát, pokaždé v Praze. 10. února se abstraktní dokument promítá v Café V lese (což je bývalé knihkupectví Shakespeare & Sons v Krymské) a o dva dny později s vystoupením kapely The Dogsbodies. (Update: plus Zlín,14/2!)

Na webové stránce anisland.cc pořád roste nehierarchická síť událostí, kterou společně vytvářejí aktivní příznivci nezávislé kultury na pěti kontinentech. Říkáte si, jak to že autorům nevadí, že jejich nový film mají teď lidi v mnoha kopiích na celém světě? Profitují přes něco jiného: moře osobních vazeb, publicitu, pověst těch, kteří se propojují. Manický Moon si obratem natočí něco dalšího – a kapele Efterklang přijde na živé koncerty víc lidí. Ten pražský se koná v Meet Factory desátého března. Před ním poběží zadarmo film, který v těchto dnech propojuje desetitisíce lidí.

Je to dobrý princip mejdanu, že? Však nepotrvá dlouho a odkoukají ho velcí. Už vidím, jak nám (jen za pár osobních informací) nabízejí k domácí projekci klipy Kryštofa a Chinaski sponzorované mobilním providerem.


Café V Lese, čtvrtek 10. února, 19. 30 h:

Vincent Moon & Efterklang: An Island

Vít Klusák uvádí svoje hudební mikrofilmy

DJs The Artbreakers

Žádné komentáře:

Okomentovat