4. 1. 2012

Dědictví po Nerezu

Když se uzavře dílo těch, které máme rádi, přáváme si, aby se po dopsané kapitole přece jen našlo ještě něco, co by nám prodloužilo zážitek s jejich dikcí, stylem a nápaditostí. Dva nové tituly se starými nahrávkami Zuzany Navarové a Nerezu jsou dobrým přínosem pro všechny nadšence, kteří se chtějí „studijně“ podívat na zoubek jejich rané éře, ale i době rozpadu. Otázka je, co z alb Dávný příběh a V Orlové a v Betlémě bude mít běžnější publikum.
Nejzajímavější je Dávný příběh, a to i přesto, že přináší rané, rozhodně ne vyzrálé nahrávky Zuzany Navarové. Jenže snímky, jež v královéhradeckém rozhlasovém studiu natáčel v letech 1977 – 1985 její tatínek, znějí dnes jako působivý, občas dojemný portrét zrání, který občas zaperlí zcela pevným postojem. Jsou tu lidovky z Ruska, Maďarska i Jižní Ameriky, mezi nimi se vyloupnou rané vlastní songy: zkrátka juvenilie. Dvojalbum V Orlové a v Betlémě spojilo úplně poslední studiové album Nerezu (1993, nápaditě aranžované a odzpívané ve zkušených vícehlasech, byť trochu sterilní) s živou nahrávkou z roku 1985: dobře známé písně mají naživo jiskru, ale tu kapela uložila i do albových verzí...
Těžko říct, zda kolem Nerezu ještě zbývá něco k vydání, tipoval bych, že ne. Každopádně je zpracování jeho odkazu silně poznamenané tím, že tu dlouhodobě chybí pohled zvenčí. Všechno čile obstarává Zdeněk Vřešťál – člen Nerezu, dnes manažer a kapelník své skupiny Neřež: napsal knihu o kapele, sestavuje všechna alba, produkoval hudební poctu Zuzaně Navarové... , tato přičinlivost vede k jednostrannému přístupu; k materiálu se nedostane editor, který by řekl, co už patří spíš jen do bonusů nebo památce Zuzany Navarové nijak neprospívá. Jiní čeští písničkáři mají to štěstí, že se o jejich nahrávky i literární dílo starají redaktoři nebo erudovaní „samovyškolení“ nadšenci v nakladatelstvích Galén, Torst, Guerilla i Supraphon. Koneckonců, texty Zuzany Navarové z let sólové dráhy zpracovala cenným způsobem Hana Svanovská do knihy Andělská počta (vydal Host). Ta publikace není úplně nová, doporučit ji však lze pořád.

Žádné komentáře:

Okomentovat