19. 1. 2012

Uřezané ruce // Cut Hands

Zítřejší pražský koncert Williama Bennetta, respektive jeho projektu Cut Hands (Uřezané ruce), budiž zaštítěn dvěma klíčovými slovy: otrlost a inteligence. Angličan Bennett je po několik desetiletí jediným stabilním členem skupiny Whitehouse. Extrémní hudba, často s ostnem provokace, mu za ta léta udělala mnoho fanoušků i nepřátel. Temný a kontroverzní Bennett je nakonec nejvíc doma v undergroundu, ale byl už dávno přijat jako umělec: v současné době vytváří instalaci pro londýnskou Tate Britain.
Už v minulosti se Bennett nechal slyšet, že studuje africkou a haitskou hudbu. Vloni svůj zájem


sklenul do projektu, jehož turné se zítra zastaví v Galerii Divus (Bubenská 1, Praha 7). Na albu „skupiny Cut Hands“ (tedy jeho samého) se ostře konfrontuje zvuk afrických rituálů s atakující noisovou elektronikou – vlastně také obřadní muzikou, kterou se pokoušejí přivést k vytržení kluboví posluchači západního světa. Africké temné bubny, ječení nátrubků, chřestění plechových perkusí a zrychlující rytmus: takové prostředky vyvolávají v posluchači až fyzickou reakci, celkový tvar způsobuje pořádný psychonátlak. „Civilizovaná“ část té hudby, tedy technologický noise, který jindy zastává úžasně rebelskou a neposlušnou úlohu, má co dělat, aby africké magii stačila. Bennett, který k hudbě pouští filmy z Afriky, podle vlastních slov použil autentické nahrávky; recenzenti jsou spíš názoru, že na africké nástroje nahrál příslušné party sám. Ale ta nejasnost k albu Afro Noise patří: co je kmenová magie, kde začíná prostá klubová zábava, a překrývá se to? A netvoří hranici mezi oběma kategoriemi jen naše mysl?
Lze tušit, že Bennettovi nevadí, když manipulativně uvede své publikum do situace, v níž je tak trochu ovládá. Koneckonců, s velkým zaujetím líčí, jak na glasgowské party pustil nic netušícímu osazenstvu rituály haitského voodoo a za chvíli se dívky válely na parketu s pěnou u úst. To je jeho verze: v Galerii Divusu to zítra (doufejme) nebude tak horké. Bennett dokáže být nepříjemný jako osina někde: je to ale vyjadřovací kód k situacím, z nichž můžeme vyjít bohatší. A trochu otřesení, to každopádně.

CUT HANDS: 20.1., Galerie Divus (Bubenská 1, Praha 7), support: S/M

http://williambennett.blogspot.com/
http://www.susanlawly.freeuk.com/

Výjimečně dávám na blog text z dnešních novin, pochopitelně kvůli aktuálnosti a vazbě na zítřejší akci.

Žádné komentáře:

Okomentovat