12. 2. 2013

Typicky ostravský humor



Zduř děcka. V Ostravě žije spousta skvělých lidí: a úspěšných, a i v hudbě. Někdy to už vlastně není hudební scéna, jsou to prostě sdílené klipy na YouTube. Moderátor a bavič Michal Kavalčík, který si říká Ruda z Ostravy, teď v téhle kategorii bodoval dvakrát. Zajímavá je kombinace těch příspěvků.

Ten první má na síti už skoro 850 000 zhlédnutí: v reakci na amnestii si Ruda vypůjčil melodii a formu písničky od Nohavici a nazpíval své vlastní Pane prezidente: „že se nestydite / že vam to neni trapne / dyť vy je – kurde – branite...“ Ruda říká místo vole kurde. Těm, kdo si tu píseň mezi sebou v následujících týdnech posílali, nevadila škobrtavost textu, který nezvládne rýmy (v lepším případě básní Chvalovskeho - Trpišovskeho) ani pointu: prostě oceňovali, že to někdo naštvaně zpívá. Že jde do veřejného prostoru s takovým názorem.

Ale jak je to s nějakými názory, když po pár týdnech čteme v médiích titulky „Ruda pomstil Klause“? Šlo o slovenského moderátora Andreje Wallnera, který, jak víme, se v přímém vysílání dovolal Klausovi, vydával se za prezidenta Gašparoviče a nabídl mu azyl. (Ve skutečnosti to nebylo tak vtipné, jak se může zdát ze shrnutí.) Ostravský Ruda, atrakce pražské stanice Frekvence 1, se na oplátku dovolal kolegovi Wallnerovi a chvíli ho dusil předstíráním, že je policajt. Bylo to spíš minimalistické než humorné, řeč byla o datu narození a adrese.

Šaškové a baviči mohou vtipkovat na účet všech, tohle je ale takové rozbředlé pojetí vyváženosti. Bavič nejdřív publikuje plamenný virál, v němž zhanobí prezidenta, aby za pár dní „mstitelsky“ odpověděl na výpad proti němu. Je to tvrdá branže: Musí se prostě reagovat na něco, co lidi znají a je to čerstvé. Třeba amnestii nebo vtip z rádia, příště to bude reklama na chipsy, všechno jeden level.

Ruda si hodně půjčuje a přebírá. I s tím „z Ostravy“ není první, blog Ostravaka Ostravskeho inzeroval lokální rázovitost nedlouho před ním (líp). Říkal jsem svým slezským přátelům, že kdybych byl z toho města, vadilo by mi, že si Ostravu strká do pseudonymu někdo, u koho je kariéristická ambice o tolik silnější než talent. Copak tahle populistická kaše je typicky ostravská? Odpověděli, že jim někdo takový nestojí za to, aby se tím zabývali. Jak říkám – v Ostravě žije spousta skvělých lidí.

Vyšlo v LN 7. 2. 

Žádné komentáře:

Okomentovat