8. 4. 2013

Anna a fatální varhany



Nová koncertní série v pražském Aeru se jmenuje Femme Fatale: nevím, jestli bych se coby muzikantka chtěla představovat na akci, která láká na „archetyp uhrančivé ženy, která dostává své okolí do kolen“, ale nešť, je krize a lidi je třeba upoutat silnými výrazy. 

Já tam každopádně nepůjdu na „skutečnou magii, která čeká na své objevení“ (tyhle PR texty jsou fakt peklo), ale na muziku, protože švédská zpěvačka Anna von Hausswolff udělala loňským albem Ceremony docela poprask. Představte si severskou atmosféru chladných rituálů, trochu ve stylu The Knife, ale posunutou k akustickému písničkářství. Tuhle desku se Anna von Hausswolff rozhodla natočit v kostele Annedalkyrkan v rodném Göteborgu, a Ceremony tak dominuje zvuk varhan. 

Je to potemnělá muzika, podle autorky „oslava všeho, co život obsahuje, hlavně smrti“, ale Švédi mají nějaké geny na zpracování podnětů angloamerické pop-music, což songům Anny dodává živost a sex appeal. Za album byla nominovaná na cenu Nordic Music Prize pro nejlepší skandinávské album – a pokud máte rádi Island, vězte, že na ostrově se stala nejpopulárnější zpěvačkou loňského roku. 

Úterní koncert v kině Aero doplní vyprávění Anny o varhanách v moderní hudbě (18.30) a po koncertě (20) budou ještě krátké skandinávské filmy.

P.S. pro ty, co jedou v noisu a sound artu: jo, Carl Michael von Hausswolff je její otec.

Anna von Hausswolff. Seminář od 18.30, koncert od 20 hodin. 9. dubna, kino Aero, Praha.


Žádné komentáře:

Okomentovat