29. 5. 2015

Blízko ke Kelele


Kdyby byl Michael Jackson naživu, spolupracoval by se zpěvačkami, jako je Kelela. V úterý mělo díky ní publikum v Praze prvotřídní šanci nadopovat se prudce současným světovým popem první třídy. Příjemný šok byl o to intenzivnější, že mimo haly – v komornější MeetFactory si publikum bralo energii jen pár metrů od báječným černým hlasem vládnoucí Kelely. 

Její hudba vychází v Británii, žije v Los Angeles a je po obou rodičích Etiopanka. Wikipedie už neříká, jak velký má hlasový rozsah: tipuji to na tři oktávy, od vypravěčských sametových středů po suverénní volné improvizace v netopýřích výškách. Bylo to skutečně třeskuté setkání s bytostnou zpěvačkou – i když Kelela na sebe strhla mezinárodní pozornost svým stylem.

Její soul a rhythm'n'blues si totiž lebedí ve velmi futuristických zvukových doupatech. Okázale sviští pádné beaty, k soft hlasu zní ozvěny se náhle odmlčují, je to zvuk až exhibicionisticky editovaný prostředky 21. století. Tatáž scéna přivedla k popularitě Jamese Blakea a FKA Twigs. Kelela je dítě dneška už i tím, že rezignuje na alba a nabízí na webu mixtapey. Za ten první ji opěvovala třeba Björk (s ní sdílí Kelela výrazného producenta jménem Arca), EP Hallucinogenvyšlo před pár dny.

Naše časy jsou plné zajímavých nezávislých kapel, které mají spíš „to svoje“ publikum. O to cennější je vidět (duchem taky nezávislý) pop direktního emotivního efektu, který dokáže zmámit slečny, manželský pár kolem šedesátky i přední české muzikanty: ti všichni byli v publiku Kelely. Krásný komorní večer: slovem „komorní“ se míní, že na tuhle skutečnou senzaci dorazilo u nás o dost méně lidí, než jaké zástupy vítají Kelelu tyhle dny v Berlíně či Bristolu. Něco je špatně: který segment mediálních informací o hudbě vymizel, že se tu neradovalo místo 150 lidí třikrát tolik? 


MeetFactory, 19. 5.
Bohemian Like You: Kelela (US) + dné (CZ)

1 komentář:

  1. Tak jsem se konečně rozhodla co tomu mému nejlepšímu žákovi koupím zadárek k promoci. On má hrozně moc rád čokolády a vím že nic mu neudělá větší radost než nějaká fajnová sedmdesátka a nebo udržovaná osmdesátka. Prostě ty výběrové kusy, jestli si rozumíme.

    OdpovědětVymazat